АБАС е първата професионална организация у нас, която ще тества членовете си за COVID-19

Управителният съвет на Асоциация на българските административни съдии (АБАС) обявява кампания за тестване на своите членове за COVID-19 на територията на цялата страна. В периода от 23 април до 21 май 2020 година те ще могат да се тестват за сметка на асоциацията в определени лаборатории в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Сливен, Стара Загора, Русе, Пазарджик. Това съобщи Владимир Първанов, председател на УС на АБАС.

Административните съдии ще имат възможност да се изследват чрез скринингови кръвни тестове, които могат да показват отрицателен резултат, наличие на възпаление или наличие на антитела за коронавирус. При необходимост от потвърждаване на положителен резултат за COVID-19, ще се прави допълнителен тест по метода PCR в определени референтни лаборатории.  

 „Инициативата на АБАС е в синхрон с решенията на Националния оперативен щаб за масово тестване на населението с най-новите кръвни тестове и е част от социалната политика на асоциацията.  Целта е навременно установяване на степента на риск сред административните съдии, което е съществено за обезпечаване на работата на административното правораздаване в следващите няколко месеца”, обясни зам.-председателят на УС на АБАС Любомир Гайдов. 

Всеки административен съд тряба да изпрати обобщена информация за желаещите да се включат в изследването в срок до 17 април 2020 г. на имейл vl_parvanov@abv.bg.

Пълен списък с лабораториите, в които може да се извърши тестването, което е за сметка на АБАС:

София – УМБАЛ „Софиямед“

Пловдив – УБМАЛ „Пълмед“

Пазарджик – УБМАЛ „Здраве“

Бургас – Лаборатория „Лина“

Варна – СМДЛ „СитиЛаб“

Велико Търново – „Лабол ВТ“, Градска поликлиника , 2 етаж, кабинет 229

Русе – лаборатория „Здраве“

Сливен – лабаратория „Бодилаб“

Стара Загора – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Враца  и Хасково – предстои да бъдат уточнени лаборатории